Nieuwsberichten

Bekerfinale Menen-Roeselare: Seppe speelt mee!
​Voor wie nu denkt: "huh... Seppe?"
Seppe Van Hoyweghen is een zultenaar die in Kuros Heren de smaak voor volleybal helemaal te pakken kreeg (want de genen zaten al goed: een combinatie Van Hoyweghen-Hoho 🤭). Hij trok op jonge leeftijd al naar de Topsportschool voor volleybal in Vilvoorde. Na 5 jaar bij Lindemans Aalst, speelt Seppe nu bij Volley Team Menen! Wij blijven fan en delen graag onderstaande oproep:

Op zondag 26/2 om 11u00 vertrekt een luxe-supportersbus vanop de parking Delhaize Oudenaarde, via oprit Kruishoutem (opstap recht tgo BMW Frank), richting Sportpaleis.   

Wie meewil, stort vóór 31 januari 48€ (p/p) op BE16 0689 3278 5874 - De Lowie-Lou-Sepexpres, mét vermelding volledige naam/namen, maat van t-shirt & opstapplaats (Oudenaarde of Kruisem BMW Frank).  

In ruil krijgen jullie: sfeervolle & geanimeerde busreis heen & terug naar Sportpaleis, parking, ingangsticket (t.w.v. 32€) én speciaal beker-t-shirt VCM.  

Match is om 13u45, dus vermoedelijk terug in Oudenaarde om 18u (ten laatste). 

P.S. breng je picnic mee - diverse soorten drank aan boord te verkrijgen tegen democratische prijzen.  

Nog vragen?  Inekehoho@hotmail.com of 0477 40 40 74
Kuros groeit… en dat vraagt enige sportiviteit
Jawadde! Wie had dat durven dromen: zaterdag ontvingen we maar liefst 13 vriendjes in één klap bij de training van U7! Hadden ze er 5 voorspeld vooraf, ik zou ze zot verklaard hebben! Het was dan ook een échte overrompeling voor Stephan. Gelukkig nam hij het sportief op, hebben we een 'snelle (en hopelijk goede) oplossing' voor zaterdag en werken we aan een structurele oplossing als er van die 13 ook definitief de stap zetten naar onze club.

Daarmee is het gevoel van de voorbije maanden nog maar eens bevestigd: Kuros groeit! De teller staat op moment van dit schrijven op 99 spelende leden! Ik voorspel binnenkort leuk nieuws...
Ook bij onze U15 en U17 mochten we de voorbije maanden een aantal nieuwe leden verwelkomen. Dit hadden we bij de ploegsamenstellingen eind vorig seizoen niet verwacht! Zo is de oorspronkelijke groep van 9 in de U17 ondertussen gegroeid naar maar liefst 14 spelers én ook de U15 telt er ondertussen 11.

Wij zijn in december al gestart met de ploegplanning voor 2023-2024. Dit is nog wat koffiedik kijken, want zéker ben je pas als iedereen opnieuw inschrijft voor volgend seizoen, maar gelukkig (🤞) is het aantal stoppers telkens vrij klein. Bij de ploegsamenstelling rekenen we voor een jeugdploeg in de 4-4 reeks (U13) op 6 spelers per ploeg. Bij de hogere reeksen met 6-6 spel gaan we voor 9 spelers per ploeg. Zo krijgt iedereen in elke ploeg zéker wedstrijdkansen.
Zo dromen we voor 2023-2024 al luidop van, jawel, een U19 of U17+1/2 (=de 'oudere' U17), een U17 (de 'jongere' U17 + eerstejaars U17), maar liefst 2 ploegen U15 en 2 ploegen U13 én 2 ploegen U11 2B. Op zaterdag blijft de U11 2.0 én uiteraard U9 en U7… maar met het huidig aantal vriendjes… moeten we misschien 2 groepen U9 overwegen…
Voor al die ploegen zijn we nu al op zoek naar trainers/coaches. Wie dus interesse heeft om in het Kurosverhaal te springen als coach/trainer: t'is het moment om ons te contacteren!!!

Dat groeien levert echter ook groeipijnen op… we PLANNEN ploegen met 6 of 9 spelers, zodat iedereen op wedstrijden aan bod komt, maar met méér spelers verminderd het aantal wedstrijdminuten… die nieuwe inschrijvingen leveren niet alleen een rekenkundig probleem op: de ploeg zelf moet opnieuw leren samenspelen, herschikken, bijbenen, zoeken...
Dit leverde ons in december, onder de coaches, een stevige brainstorm op: van "alle spelers evenveel speelminuten toekennen (want sommigen denken écht in minuten)", over "spelerskalender op wedstrijden" tot… "de beste op het veld" mét alle voor- en nadelen.

Toen ik startte als voorzitter, dacht ik -hoopte ik- dat we dit soort discussies konden vermijden… helaas… ondertussen heb ik bijgeleerd én moeten vaststellen dat het niet evident is om iedereen gemotiveerd te houden. Voor sommigen is het aantal minuten wedstrijd hét ijkpunt, voor anderen dan weer het aantal setwinsten van de ploeg, enz.
Voor de coaches is het telkens opnieuw een evenwichtsoefening én absoluut niet het eenvoudigste onderdeel van het coachen. De keuze wie wél of niet op het veld staat heeft véél méér gevolgen dan je kan inschatten: tactisch op het moment zelf, vooruitdenken naar de volgende sets, inschatting van de tegenstander, maar ook… inschatting van elke eigen speler: zijn motivatie, zijn "goesting", zijn "dagje" of concentratie (jawel, soms lukt geen enkele bal…) en zijn sterke punten. Vreemd genoeg kan bij de ene speler "niet opgesteld worden" net motiverend werken, bij de andere net omgekeerd. Daar moet je als coach maar eens wijs uit geraken…

Ik roep dan ook graag op naar enige sportiviteit! De coach beslist en is ook (maar) een mens… neem die beslissingen zeker nooit persoonlijk! Het is de taak (lees: de plicht) van de coach om "in ploeg" te denken. In de volleybal is het niet een speler die de match wint, het is de ploeg! Uiteraard is wél opgesteld worden de max. Wees sportief en zie het "niet opgesteld" zijn als een uitdaging: bewijs jouw coach wat jij in je mars hebt en wat jouw kwaliteiten zijn. Jouw moment komt ook!
En… wees sportief: blijf sporten! Volleybal is méér dan de wedstrijd! Het is 2x per week komen trainen, werken aan techniek en conditie. Het is samen sporten met vrienden. En als vriend beteken je zoveel meer dan als winnaar…

Kuros = sportieve vrienden voor het leven!

Op zoek naar volleybalkampen?
​Op de lidmaatschap-pagina is er een item toegevoegd! Links voor Leden met o.a. een link naar VZW Split, gerenommeerd voor de volleykampen die zij aanbieden! Regelmatig eens gaan kijken is aangeraden (of schrijf je in op hun nieuwsbrief).
Mag ik eens praten over iets waarover ik liever niet praat?

Een doordenkertje. Zeker voor iemand die geconfronteerd wordt met grensoverschrijdend gedrag.
Daarom vind ik het belangrijk dat ook wij in Kuros hier aandacht voor hebben. Preventief nu het nog kan, hopelijk nooit effectief… en het zou getuigen van onbekwaamheid als we dan met openvallende mond alleen hulpeloos toezien… Dus moeten we eens praten over iets waarover we liever niet praten.

 

Volley Vlaanderen spoort alle volleybalclubs aan om ten minste het bestaan van het meldpunt bij Volley Vlaanderen onder de aandacht te brengen. Dat hebben we alvast goed gedaan: al méér dan een jaar kan je op onze website de info Gezondheid en ethiek terugvinden onder https://www.vckuroszulte.be/Lidmaatschap.

 

De federatie gaat zelfs een stap verder en spoort alle volleybalclubs aan een clubeigen API (= AanspreekPunt Integriteit) aan te stellen. Volley Vlaanderen raad af om hiervoor een bestuurslid of 'mogelijke betrokkene' (bvb. coach - speler - verantwoordelijke - …) aan te stellen en hoopt dat alle clubs iemand vinden die op een 'ideale afstand' staat van de club: wél gekend, bereikbaar en vertrouwd met de club, maar toch op geruststellende afstand voor wie hulp zoekt.

Een club-API hoeft zelf géén specialist te zijn: hij/zij heeft de taak om bij een melding in overleg en vertrouwen de melder de juiste info te bezorgen en te begeleiden bij het zoeken naar de juiste hulp of oplossing. 

De club-API luistert en verwijst dus door als het moet. Hij/zij krijgt hiervoor alle nodige ondersteuning van het API-team van Volley Vlaanderen als de club-API zelf vragen heeft én wordt uiteraard geïnformeerd over mogelijkheden of procedures. 

Een goede dosis mensenkennis volstaat, een béétje ervaring als professionele hulpverlener zou mooi zijn, een rustige en toch doortastende M/V met een luisterend oor en heldere geest in noodgevallen de max. Het is dus NIET de bedoeling dat de API zelf hulp gaat aanbieden!

 

Ben jij zo'n rustpunt die Kuros graag helpt om er te zijn als het nodig is? Wil jij voor Kuros Heren het aanspreekpunt zijn bij Volley Vlaanderen én onze leden als er een dag komt…
Bezoek alvast eens de info op https://www.vckuroszulte.be/Lidmaatschap en meld je gerust bij de ad interim API!


Trooper je mee?

Ook jij kan geld doneren aan onze volleybalclub zonder er zelf iets voor te moeten betalen! Wist je dat, wie bv. zijn reis boekt met Trooper-aanmelding, écht wel Kuros zou kunnen sponsoren! En dat voor geen cent meer... 

Koop je regelmatig iets online? 

  1. Check EERST ONZE SPONSORS! ;-)
  2. Surf dan naar https://trooper.be/kuroszulteheren
  3. Zoek je favoriete webshop 
  4. en plaats je bestelling...

Nadien krijg je een mailtje van Trooper met hoeveel centjes je voor Kuros spaarde. Zo gemakkelijk is het, en nee… de artikelen zijn niet duurder als je via Trooper besteld. Test maar eens uit!


Zo simpel is het! Op die manier verdiende Kuros vorige maand € 97! Dit is misschien niet veel, maar alle beetjes helpen én hoe méér jullie aan ons denken bij het Trooperen, hoe lager we het inschrijvingsgeld kunnen houden! Dus alvast een dikke merci aan wie wél al aan ons dacht!

Enkele voorbeelden van webshops die deelnemen zijn Dreamland, Decathlon, Coolblue, Bol, JBC, TakeAway, Farmaline en nog 600 andere. Vind je jouw ding niet bij onze sponsors? Denk dan aan Trooper!


Stemmen gezocht!
​​De Vlaamse Sportfederatie ondersteunt sportclubs met interessante projecten. Die kunnen we helaas niet allemaal (op)volgen. De (vaak mooie) voorstellen moeten wegens tijdsgebrek of, jawel, personeelsgebrek links laten liggen.
Personeel is een groot woord: wij werken uitsluitend met vrijwilligers! We zijn natuurlijk ook 'maar' een kleine VZW en als sportclub heeft Kuros Heren betere tijden gekend (maar we timmeren hard!), dus... met weinig toch véél doen is de kunst.

Een project die ik toch graag even in het spreekwoordelijke kiekekot gooi, is Geef tieners een stem. Het project wil een antwoord bieden op de drop-out bij 13- tot 19-jarigen, maar ook de 'oudere' jeugd willen ze aan boord van de sportclub houden. Doel van het project is ervoor zorgen dat er mét tieners gesproken wordt in plaats van over tieners. Op die manier kunnen tieners aangeven wat er goed of net niet goed loopt tijdens een training of in de clubwerking.
En door de betrokkenheid te verhogen... verhogen we de groei naar toekomstige trainers, bestuurders of vrijwilligers die de club draaiende houden en mee helpen groeien.

Persoonlijk ben ik al 100 % fan van dit project... maar... ik zou het in de koelkast moeten zetten voor later wegens 'geen tijd'... tenzij... er iemand zijn stem laat gelden én dit project bij VC Kuros Heren wil dragen? Goesting? Mail me! Spreek me aan!

Meer info over dit project vind je op Geef tieners een stem | Sport Vlaanderen 
Kuros = Jeugdvriendelijke Volleybalclub
​We ontvingen vandaag van Volley Vlaanderen het label Jeugdvriendelijke Volleybalclub!

Jawel, best trots, maar we hebben er dan ook ons best voor gedaan! De startdag eind augustus, een idee van Leen De Neve, zag het levenslicht in 2021. We hebben ook volop ingezet op de vriendjesdagen (en doen hier dit jaar opnieuw aan mee!) én vorig seizoen sloten we ook voor het eerst aan bij Start2Volley-tornooien voor de U9, en ook dat was een "schot in de roos"!
Ook het aanbieden van balgewenning (U7) en volley-initiatie (U9) is hierbij doorslaggevend:  het is een stevige basis voor onze jeugdwerking.

Dit seizoen blijven we werken aan een goede jeugdopleiding: voor élke ploeg werd een goede technische trainer gevonden! We zetten opnieuw volop in op startende jeugd. Hierbij hebben we niet alleen aandacht voor de kleinsten onder ons, want ook in de U13, U15 én U17 mochten we nieuwe spelers verwelkomen!

Vorig seizoen hebben we ook werk gemaakt van de 'KurosAspiranten': we gaan in eigen rangen op zoek naar coach- én scheidsrechterstalent! Dit jaar zetten we dit initiatief zeker verder, want onze jeugd is de basis van onze toekomstige Heren!!

Het is misschien 'maar een label', maar toch ééntje waar wij best trots op zijn!

Coach @ Kuros
Kuros Heren wil jongeren motiveren om hun liefde voor Volley uit te dragen.
Al onze 'oudste' U15-spelers werden op de beurtrol gezet om minstens één keer als hulpcoach bij onze balgewenning te proeven van het trainen. Wij hopen op die manier dat ze de smaak te pakken krijgen!

Iedereen kan als coach aan de slag met een 'J-licentie' (jeugd), maar wil je ook het volgend seizoen verder coachen, dan moet je minstens één opleiding volgen, erkend door Volley Vlaanderen. Kuros Heren organiseert i.s.m. Kuros Dames op 20/02/2022 een clinic op eigen bodem: Hoe sneller techniek aanleren door de juiste bij-oefeningen te koppelen met de juiste techniek.

Wie eenmaal de trainerskriebel te pakken heeft, kan bij ​Sport Vlaanderen terecht voor een opleiding "Instructeur B", "Trainer B" en "Trainer A". Volley Vlaanderen erkent deze opleidingen voor het bekomen van een C-licentie of B-licentie. Het opleidingsaanbod van de Vlaamse Trainersschool (VTS - Sport Vlaanderen) kreeg een update: Aanbod algemeen gedeelte.
De coaches van Kuros Heren die een opleiding succesvol afronden, krijgen van ons hun inschrijvingsgeld terugbetaald!

Microsoft erkent VZW Kuros Zulte als Non-profit...
​... en dat levert ons een aantal voordelen op!

Vanaf nu beschikken wij over maar liefst 300 gratis Microsoft 365 Business Basic-abonnementen én 10 gratis Business Premium-abonnementen. Ruimschoots voldoende om alle medewerkers van Kuros Zulte vanaf nu een volwaardige account op Microsoft 365 met bijhorende mailbox, toegang tot OneDrive van VZW Kuros Zulte, Teams, de online office-apps,... te geven.

Daarnaast krijgen we alle extra abonnementen die we nodig zouden hebben aan NonProfit-prijzen en geloof me: daar zit een serieuze korting op!

Op die manier kunnen we onze 'digitale' omgeving verder uitbouwen en de werking van onze VZW verder digitaliseren met een professioneel topproduct. 

De 10 Business Premium abo's worden voorbehouden voor de bestuursleden die het échte werk doen. Alle andere leden die op één of andere manier actief meewerken, kunnen dus een @vckuroszulte.be krijgen...
Interesse? Vul dan het aanvraagformulier Microsoftaccount @vckuroszulte  in!Sportclub met steun van